Zakaj vztrajamo v nefunkcionalnih odnosih?

Veliko parov vztraja v odnosu, ki nobenemu udeležencu ne prinaša več dobrih občutkov in zadovoljstva. Zakaj se to dogaja?

Zakaj vztrajamo v nefunkcionalnih odnosih?

Veliko parov vztraja v odnosu, ki nobenemu udeležencu ne prinaša več dobrih občutkov in zadovoljstva. Na prvi pogled deluje logično, da bi se taka dva preprosto razšla, vendar se to pogosto ne zgodi. Tako dobimo klasično situacijo, ko partnerja vztrajata v partnerskem odnosu, ki se počasi razkraja. Spodaj omenjam nekaj vzrokov za to zanimivo dinamiko odnosov.

BOJIMO SE BITI SAM(SK)I

Strah, da bomo po razhodu s partnerjem ostali sami, je verjetno med pogostejšimi, da ljudje vztrajajo v disfunkcionalnih odnosih. Po izkušnjah mojih klientov je ta strah pretiran, saj je velika večina spoznala, da odnos z razlogom ni deloval. Po odnosu so ostali dlje časa samski in dobro premislili, česa si želijo ter vstopili v boljši, bolj funkcionalen partnerski odnos. Tudi po mojem mnenju je bolje biti sam(sk)i in najti bolj primernega partnerja kot vztrajati v odnosu, ki ne prinaša zadovoljstva.

NE VERJAMEMO, DA SMO VREDNI BOLJŠEGA ODNOSA

Naj bo to posledica izkušenj v otroštvu v okviru družine, nepravilne vzgoje ali poznejših negativnih izkušenj, velikokrat je vzrok za vztrajanje v nefunkcionalen odnosu mišljenje, da nismo vredni boljšega odnosa. Zaradi tega tudi že v samem začetku, ko izbiramo za nas ustreznega partnerja, privlačimo oz. nas privlačijo ljudje, s katerimi se bo vzpostavila nezdrava dinamika v odnosu. Velikokrat se to dogaja v naši podzavesti, kar še dodatno otežuje učinkovito introspekcijo. Pri tem lahko pomaga HIPNOZA.

V ODNOSU PRIMANJKUJE POLARNOSTI MED PARTNERJEMA

Za zdrav odnos sta potrebna moška in ženska energija, ki se dopolnjujeta in zagotavljata ustrezno dinamiko odnosa. Če zaradi raznih vzrokov te polarnosti več ni, se poruši dinamika in odnos začne počasi razpadati.