Kako razviti navade?

Vsakodnevne navade predstavljajo velik in pomemben del našega življenja. Kako jih lahko spremenimo in ustvarimo znova?

Kako razviti navade?

Vsakodnevne navade predstavljajo velik in pomemben del našega življenja. Nekatere nas ovirajo, druge pa nam pomagajo pri spopadanju z izzivi v življenju ter nam pomagajo, da se premikamo v želeno smer. Kako jih lahko spremenimo oz. ustvarimo popolnoma nove?

SPREMINJANJE NAVAD

Navada je železna srajca, pravi slovenski pregovor. Ta metafora drži, saj je odpravljanje navade dolgotrajen proces, ki ga moramo izvajati zavestno. To pa še zdaleč ne pomeni, da je spremeniti navado nemogoče in neznansko težko. Potrebna je jasna odločitev in dobra mera vztrajnosti, saj nam bo neprijetno, ko začnemo spreminjati svoje navade.

Na primer, če smo navajeni vsak večer sesti pred televizor in si ogledati film, nam bo sprva v velik izziv delati kaj drugega namesto gledanja televizije (npr. branje leposlovne knjige). Po nekaj začetnih tednih našega truda bo branje knjige postalo lažje, po nekaj mesecih vztrajnosti in discipline se nam praktično ne bo treba več truditi.

USTVARJANJE NOVIH NAVAD

Se sprašujete, kako ustvariti novo navado v vašem življenju? Zanjo velja enak princip kot za spreminjanje navade – na začetku nam je težko, saj počnemo stvari izven svoje cone udobja. Po nekaj tednih izvajanja akitvnosti stvar postaja bolj in bolj enostavna. Ustvarjanje nove navade v povprečju traja približno 3 mesece (toliko potrebujejo naši možgani), po tem postane izvajanje te aktivnosti skoraj avtomatsko.

Dobra začetna vaja za ustvarjanje navad je ustvarjanje navade postiljanja postelje zjutraj, ko vstanemo iz postelje. Zagotavljam vam, da se vam bo po nekaj mesecih zdelo precej čudno, če si zjutraj ne boste postlali postelje. Vse, kar vam preostane zatem, je, da ta princip ustvarjanja želenih navad apliicrate ma vsa področja svojega življenja, kjer si želite boljših navad.

POTREBUJETE PODPORO?

Spreminjanje in ustvarjanje navad v teoriji zveni precej preprosto, v praksi pa ima veliko ljudi težave pri implementaciji teoretičnega znanja v prakso. Pri tem vam lahko pomagamo pri Kropex Coaching, saj imamo na tem področju veliko lastnih izkušenj in izkušenj s klienti. Več o naši ponudbi si lahko preberete TUKAJ.