Kako pridobiti samozavest?

Samozavest si lahko razlagamo kot naše razumevanje in vedenje o nas in zakaj smo takšni kot smo. Temelji na naših sposobnostih - da nekaj znamo, zmoremo.

Kako pridobiti samozavest?

KAJ JE SAMOZAVEST

Za izboljšanje/razvoj samozavesti je pomembno vedeti, kaj samozavest sploh je. Torej, samozavest si lahko razlagamo kot naše razumevanje in vedenje o nas in zakaj smo takšni kot smo. Poleg tega naša samozavest temelji na naših sposobnostih – da nekaj znamo, zmoremo.

Kot primer vzemimo smučanje. V prvi situaciji si predstavljajmo, da smo se kot otroci nekajkrat učili smučanja in se s tem ponovno srečamo pri svojih 20-ih letih, ko nas kolega/kolegica povabi na smučanje čez vikend. Že takoj se nam bodo pojavili dvomi, ali sploh še znoremo smučati in kako naj se tega znova lotimo. Morda nas skrbi, da se bomo osmešili ali se celo poškodovali. V tem primeru nam bo primanjkovalo samozavesti, saj se ne počutimo oz. dejansko tudi nismo kompetentni za izvajanje aktivnosti (tj. smučanje).

V drugi situaciji si predstavljajmo, da smučamo že od zgodnjega otroštva, ko so nam starši kar privzgojili uživanje ob smučanju ter smo večkrat v smučarski sezoni smučali na raznih smučiščih po Evropi ter se redno udeleževali tečajev smučanja. Če nas v tej situaciji kolega povabi na smučanje, bomo povsem samozavestni – prepričani v svoje sposobnosti smučanja.

Torej, če primerjamo ti dve situaciji in se osredotočimo na razlike med njima, z lahkoto ugotovimo recept za samozavest.

KAKO OKREPITI SAMOZAVEST NA KATEREMKOLI PODROČJU

Je samozavest nekaj mističnega, prirorejenega ali celo neznanega?

Kot smo videli v zgoraj, je razlika med obema situacijama le v pristopu ter količini vaj oziroma treningov. V osnovi je princip pridobivanja samozavesti precej enostaven. Zahteva nekaj truda in discipline, vendar nam je vsem na dosegu roke, če smo le dovolj pogumni, da se tega lotimo. Pri tem vam lahko pomagamo s COACHINGOM in/ali HIPNOTERAPJO.

V nadaljevanju predstavljam korake, s katerimi lahko razvijete in pomembno vplivate na vašo samozavest.

KORAKI ZA RAZVOJ IN KREPITEV SAMOZAVESTI

  1. KORAK: Razmislite in ugotovite, na katerem področju bi radi izboljšali svojo samozavest.
  2. KORAK: Postavite si dolgoročne in kratkoročne cilje s tega področja.
  3. KORAK: Naredite konkreten načrt, kako boste te cilje dosegli.
  4. KORAK: Ko dosežete posamezen cilj (tudi če je majhen), se nagradite in se pohvalite. Tako boste bolj motivirani in boste lažje ohranjali disciplino za pot naprej.
  5. KORAK: Poiščite mentorja z izbranega področja. Z njim boste lažje in hitreje napredovali ter se naučili potrebniih spretnosti.

S pomočjo zgornjih korakov lahko razvijete svojo samozavest na kateremkoli področju ter korenito spremenite svoje življenje.