Kaj je samopodoba?

Samopodoba je odnos, ki ga gojimo do samega sebe. Med to spada naše mišljenje o naših sposobnostih in lastnostih v vseh pogledih.

Kaj je samopodoba?

DEFINICIJA SAMOPODOBE

Za razumevanje svoje samopodobe je pomembno vedeti, kaj samopodoba sploh je. Definicija pravi, da je samopodoba naša lastna predstava o tem, kdo mislimo, da smo. Sliši se enostavno, vendar si pod to definicijo nekaj oprijemljivega težko predstavljamo.

Samopodoba je odnos, ki ga gojimo do samega sebe. Med to spada naše mišljenje o naših sposobnostih, lastnostih v vseh pogledih in o osebnih uspehih oziroma neuspehih, vključuje pa tudi predstave o naši identiteti in našem zunanjem izgledu. Na podlagi teh pomenov ločimo različne vrste samopodobe (npr. telesna, čustvena, socialna…).

Pozitivna samopodoba – ko verjamemo, da smo sposobni in kos življenskim izzivom, nam je to v oporo; obratno deluje negativna samopodoba – ko smo prepričani v svoj neuspeh in nesposobnost, kjer nas to ovira. In to prav na vsakem področju našega življenja. Prav zato je tako zelo pomembno, da svojo samopodobo spremenimo na boljše, saj nam to omogoči, da lažje dosežemo svoj potencial.

Dejstvo je, da ljudje z boljšo samopodobo lažje upravljajo in se soočajo z izzivi in spremembami v življenju!

Pomembno je spomniti, da je veliko teh misli doma v našem nezavednem umu, torej se jih ne zavedamo. Lahko pa na njih učinkovito vplivamo s HIPNOZO, ki deluje na naše nezavedno in lahko pomaga pri izboljšanju samopodobe.

KAJ VPLIVA NA NAŠO SAMOPODOBO

Samopodoba se močno oblikuje že v našem zgodnjem otroštvu, ko na našo samopodobo pomembno vplivajo naši starši. Različne vrste samopodobe prav tako nastanejo pod vplivom naših življenjskih izkušenj, ki so omogočile nastanek in/ali ojačale naša prepričanja.

V današnjem času predvsem na telesno samopodobo vplivajo tudi mediji, ki največkrat predstavljajo negativen vpliv, saj prikazujejo razne ideale, ki so težko dosegljivi. In posledično trpi naša telesna samopodoba.

Kot otroci seveda nimamo velikega vpliva na izoblikovanje naše samopodobe, je pa pomembno, da svoje samopodobe ne sprejmemo kot vklesane v kamen, ampak da spoznamo, da jo lahko kot odrasli ljudje izboljšamo in spreminjamo.

Ko prevzamemo odgovornost za svoje življenje, lahko odločno in zavestno z majhnimi koraki izoblikujemo svojo samopodobo!